Tabel 1. Årsager til afvisning af klager hos Ombudsmanden for Inatsisartut

 

2011

2012

2013

I alt

76

95

136

Anonyme klager m.v.

-

-

6

Klagen var for sent indgivet

2

2

4

Klagen angik retsvæsenet

5

0

1

Klagen angik rigsmyndigheder

5

3

12

Klagen angik private, herunder selvstyreejede selskaber

4

3

5

Rekurs ikke udnyttet

28

22

12

Inhabilitet

0

2

2

Forespørgsler (1)

1

1

-

Forudsatte bevisvurdering m.v. (2)

-

-

3

Forvaltnings privatretlige virksomhed (3)

-

-

2

Ikke udsigt til kritik

-

-

20

Hensigtsmæssighed (4)

-

-

38

Andet (5)

31

62

31

Bemærkning:

(1) Forespørgsler udgår som et punkt for sig. Forespørgsler vil fra og med 2013 indgå under antal vejledninger på baggrund af henvendelser fra borgere.

(2) Betegnelsen dækker over sager, hvori indgår en bevisvurdering, der bedst afklares ved domstolene. Endvidere dækker betegnelsen over sager, hvori der indgår vurderinger, der kræver særlig fagkundskab/sagkundskab.

(3) Betegnelsen dækker over sager, som Ombudsmanden efter en konkret vurdering vælger at afvise, fordi de angår en myndigheds mere privatretlige dispositioner, for eksempel overenskomstforhold og almindelige erstatningssager.

(4) Betegnelsen dækker over sager, som Ombudsmanden finder rigtigst i første omgang at oversende til den relevante myndighed til videre behandling. Klageren vejledes samtidigt om, at denne kan klage til Ombudsmanden igen, når myndigheden har færdigbehandlet sagen. Begrebet hensigtsmæssighedsafvisning dækker over en bred gruppe sager, for eksempel sager, der ikke er færdigbehandlet af den indklagede myndighed (herunder sagsbehandlingstidsklager), eller sager, hvor den indklagede myndighed ikke har haft lejlighed til at forholde sig til (alle) klagerens argumenter. En hensigtsmæssighedsafvisning er grundlæggende udtryk for det principielle synspunkt, jf. ombudsmandsloven, at konflikter mellem forvaltningen og borgerne bør søges løst parterne imellem, forinden en ekstern kontrolinstans som Ombudsmanden inddrages.

(5) Betegnelsen dækker over afvisningsgrunde, som ikke umiddelbart kan indeholdes i en af de andre kategorier. Dette gælder blandt andet sager, hvor klageren ikke har en nærmere retlig interesse i sagen, sager med et politisk formål (for eksempel klager over inatsisartutlove), bagatelsager eller sager, som den indklagede myndighed efter at have fået forelagt klagen selv vælger at genoptage behandlingen af.

Kilde: Ombudsmanden for Inatsisartut